Waarom wachten tot je pensioen om de wereld te ontdekken, tenminste dat dacht ik. Een half jaar reizen, dat is helemaal niet zo’n gek idee geweest. En niet alleen de clichés (‘Ik ben mezelf tegen gekomen..’ óf ‘Ik was even helemaal uit m’n comfortzone..’) zijn waar, maar ik geef je nog een aantal redenen waarom je niet moet wachten tot je oud en versleten bent. Maar wees gewaarschuwd! Het lezen van dit artikel kan drastische gevolgen hebben voor je nabije toekomst (lees: een half jaar foetsie…)
Oké, daar komen ze: de 7 redenen waarom je een half jaar reizen niet uit moet stellen tot je pensioen!
1. Je weet pas wat je mist, als het er niet is
Het is niet alleen een Dijk van een songtekst, maar het is ook zeker waar. Als je een tijdje van huis bent, dan ga je bepaalde dingen pas echt waarderen. Simpelweg omdat ze er even niet zijn.
Dingen die eigenlijk heel vanzelfsprekend zijn. Zoals een warme douche of je goedgevulde koelkast. Maar vooral de mensen om wie je geeft ga je nóg meer waarderen als je ze een tijdje niet ziet.
Je komt er ook achter wie echt belangrijk voor je is en wie er echt om je geeft, en wie dus niet… Echt super handig (en soms ook pijnlijk) om te weten. Want zo weet je precies wie thuis jouw aandacht ècht verdiend.
2. Je hebt geen garanties in het leven
Soms moet er eerst iets vreselijks gebeuren voordat je inziet dat het leven ook zo over kan zijn. Dan lijkt alles opeens relatief. Dan pas denk je na dat het ook voor jou wellicht wel eens sneller over kan zijn dan je misschien hoopt. Garanties op een lang leven heb je niet. Wacht daarom niet tot je oud en versleten bent, want, niet schrikken, één op de vijf mensen haalt zijn of haar pensioen niet eens. Heb je dan je hele leven de blubber gewerkt en in de zomer netjes twee of drie weken vakantie gevierd. Heuj! Pak de kans, nu het kan!
3. Je carrière gaat niet verloren
“Maar Stef, heb je dan geen gat in je CV, en in je pensioen..?” Welnee! De afgelopen tijd voerde ik wat sollicitatiegesprekken en geen enkele werkgever heeft negatief gereageerd op een half jaar op reis. Integendeel: Ze vinden het getuigen van lef en zien het eerder als een pré. Het is dus echt geen ramp als je een half jaartje er even tussen uit knijpt. Want de trein hier in Nederland die raast wel door. En het mooie is, je stapt zo weer op de trein mee met de rest van ons landje. Fijn gevoel, toch!?
4. Minder = meer
Je gaat spullen minder waarderen tijdens een half jaar reizen, simpelweg omdat je ze niet bij je hebt. Je leeft uit een backpack van zo’n 10 tot 15 kilo. Dan heb je niet die vijf spijkerbroeken nodig, één goeie is ook genoeg. De spullen die je juist wel bij je hebt, daar ben je extra voorzichtig mee. Even weg van de consumptiemaatschappij. Je merkt dat spullen je helemaal niet gelukkig maken. Al zijn sommige spullen best handig om leuke dingen mee te doen. Maar wellicht is het handig om ook eens genoegen te nemen met minder. En een wel heel fijn bijkomend voordeel: het scheelt je een hoop geld!
5. Vrijheid is onbetaalbaar
Hoe vaak ik wel niet op maandagochtend heb gezegd: ‘Voor de verandering hoef ik niet te werken vandaag’. Wat een voorrecht was dat! Dat je op zondagavond niet al bezig bent met je stressweek op het werk. Die vrijheid geeft je een hoop minder zorgen. Ook al is dat tijdelijk, want er moet natuurlijk wel weer geld verdiend worden, toch is het een gevoel dat echt onbetaalbaar is. Je kunt gewoon een half jaar lang keuzes maken die jij leuk vindt. Zo was het onverwachte plan om niet langer in Azië te blijven maar lekker met de rugzak door Europa te crossen. Dat gevoel van vrijheid is echt onbetaalbaar!
6. Je wordt een baas in keuzes maken
Dit is misschien wel een van de meest praktische lessen die ik heb geleerd van langdurig reizen. Het lijkt allemaal zo romantisch, dat backpacken. Maar je staat elke dag voor nieuwe keuzes: Waar ga ik eten? Waar ga ik slapen? Hoe ga ik me verplaatsen? Wat wordt de volgende bestemming? Hebben we nog genoeg geld? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Er komt op zo’n dag een karrenvracht aan keuzes voorbij. Soms wordt je daar ook best een beetje moe van en ben je stiekem een klein beetje jaloers op mensen die lekker georganiseerd in een busje worden vervoerd van A naar B. Maarja, das natuurlijk de easy way!
Na een aantal maanden kun je met recht zeggen dat je een baas bent in het maken van keuzes en die bagage neem je lekker mee naar huis!
7. Je komt er achter wat je ècht leuk vindt na een half jaar reizen
Het grote verschil met een ‘drie weken vakantie’ of een tripje van een paar maanden is simpelweg tijd. Je hebt de tijd om dingen ook eens rustig te onderzoeken. En niet gehaast alle hoogtepunten af te strepen. Waar je in je reguliere zomervakantie voor safe gaat en de dingen doet die je zeker weet dat je leuk vindt, ga je op een langere reis ook de dingen doen waarvan je twijfelt of je ze leuk vindt.
Zo ontdekte ik dat hiken echt geweldig mooi kan zijn. Daar nam ik niet altijd de tijd voor, omdat je er zo een dagje voor uit kan trekken. Je gaat een fysieke uitdaging aan en het brengt je echt op plekken waarvoor je moeite moet doen. Dat betekent dat er vaak niet heel veel andere toeristen zullen zijn en dat je een ‘unieke ervaring’ hebt.
En dat had ik dus ff niet verwacht, dat suf wandelen op een berg een supergave hobby zou worden. Mooie ontdekking dus van een half jaar reizen!
Oké, genoeg materiaal om over na te denken en die langdurige trip steeds wat concreter te maken! Ik kan me niet voorstellen dat jij nog wil wachten tot je pensioen…
1 comment
Heel mooi beschreven Stef! Weer het bewijs dat reizen echt goed voor je is! Heel veel dingen zijn zo herkenbaar! 🙂