Langkawi, het tropische eiland van Maleisië. Heet is het er zeker! Maar het heeft meer te bieden dan alleen zon, zee en strand. Avondmarkten waar je heerlijk kunt eten, de prachtige groene binnenlanden, privé strandjes waar je ‘stiekem’ kunt liggen en fraaie watervallen. Een veelzijdig eiland waar je met gemak een weekje kunt vertoeven. Ik geef je wat handige Langkawi tips om je verblijf nog aangenamer te maken!
Slaapplek in Langkawi
Samen met mijn vriendin trek ik rond met een grote rugzak op de rug. We hebben er voor gekozen om altijd wel in een privé kamer te slapen. We wisselen hostel, homestay en hotel af.
In Langkawi is genoeg aanbod van verschillende ho(s)tels. Wij verbleven in het wat meer toeristische Pantai Cenang. Hier verblijven tevens de meeste backpackers. Een budget accommodatie kan hier eenvoudig gevonden worden door even langs de verschillende homestays of hostels te gaan.
De verblijfplek voor de eerste nachten was een bijzondere: Tubotel. Dit backpacker ‘hotel’ heeft de kleinste slaapkamer waar ik ooit heb geslapen. Je slaapt in een holle rioolbuis. Hier hebben ze een bed in gezet en dat is het. Meer dan een bed heb je niet nodig, toch? Het is er in ieder geval heel knus!
Het leuke aan Tubotel in Langkawi is de gemeenschappelijke ruimte. Vanaf hier geniet je in je hangmat samen met mede-backpackers van de zonsondergang onder het genot van een heerlijk biertje. Heel gezellig!
Huur er wel een brommer, want de locatie is niet optimaal. Zo’n 20 minuten lopen naar het centrum van Pantai Cenang.
Voor iets meer dan 25 euro per nacht heb je een bijzonder slaapplekje en kijk je gratis naar prachtige zonsondergangen.
Budget Langkawi tips
Voor de echte low budget reiziger ook nog een aardige tip. Cenang Homestay. Je vindt deze niet op internet, maar loop er gewoon even naar binnen. Verwacht niet te veel luxe en het kan zijn dat je een eigen fontein op je kamer krijgt. Bij ons sprong de waterleiding van de wc. Toeval?
Het zwembad is er heerlijk om even af te koelen van de hitte van Langkawi.
Voor 12 euro per nacht een kamer met airco en een zwembad… Dan maar iets minder luxe! In hetzelfde straatje (zie maps) vind je nog meer goedkope hostels.
Waar je lekker kunt eten en drinken in Langkawi
Verwacht geen Penang eetcultuur. Maar lekker eten kun je er zeker. Het toeristische Pantai Cenang biedt genoeg eetgelegenheden, al moet je soms even goed zoeken waar het lekker is én goedkoop. Voor een avondje uit eten kan ik je twee leuke restaurantjes aanbevelen.

Heerlijk eten bij India Palace
Indian Palace, de naam zegt het al. Een heerlijk maaltje uit India krijg je voor je neus. En lekker dat het er is. Wel iets duurder, maar nog steeds betaalbaar.
Het andere restaurant voor een avondje lekker eten is Putumayo. Ook te vinden aan de hoofdweg van Pantai Cenang. Het is er iets duurder dan bij een ‘plastic stoelen restaurantje’, maar dat zie je ook terug op je bord. Ze proberen je 10% ‘fee’ te laten betalen. Gewoon zeggen dat je dat niet van plan bent, en ze halen het van je rekening. Kleine tip voor een echte Hollander…
Wat je echt gezien en gedaan moet hebben in Langkawi
Langkawi is een eiland dat je prima per scooter kunt verkennen. Een beetje doorrijden en je hebt binnen een dag het hele eiland verkend. In tegenstelling tot landen als Thailand heb je hier wél je scooterrijbewijs nodig om een scooter te huren. Een internationaal rijbewijs werd niet gevraagd.
Per scooter kun je bijvoorbeeld een fraaie waterval bekijken. Ik bezocht de Air Terjun Telaga Tujuh. Een kleine pittige klim gaat vooraf aan het bewonderen van de waterval. Laat je bananen in de tas, want familie Aap neemt ze graag ongevraagd van je over. Je kunt er ook voor kiezen om nog een stuk naar boven te lopen. Dat is best een pittige klim. Met 35 graden op je bolletje denk je daar nog wel een keer goed over na.
Boek een van de vele tours van Langkawi
De toeristenbureaus regelen het liefst alles voor je. Wees selectief en kijk of er wat leuks tussen zit. Je bent niet de enige die een tour boekt, dus de kans dat je met meer dan 10 mensen in een groep zit is groot. Ik koos het populaire Island Hopping. Voor de prijs van 6 euro moet je ook niet veel verwachten. Je gaat met tientallen mensen tegelijk naar een fraai meer, je ziet hoe de adelaars gevoerd worden en je gaat een uurtje chillen op een onbewoond eiland. Niet heel spectaculair. Meerdere mensen hoorde ik over de mangrove tour. Die schijnt beter te zijn.
Kuah Night Market
Maleisië staat bekend om z’n geweldige night markets. Langkawi dus ook! We hadden het geluk dat we een Maleisisch stel hadden ontmoet die ons de weg wees naar de juiste markt. De avondmarkt in Kuah (waar je aankomt met de ferry) was echt super! Heerlijke murta bak of de overheerlijke satay, ze hebben er van alles! Voor een prikkie de tassen vol met fruit en je hebt je buit binnen. Omdat veel spullen in Langkawi tax free zijn, kun je er ook goedkoop sigaretten of biertjes kopen.
De avondmarkt in Kuah is er alleen op woensdag- en zaterdagavond.
The Langkawi Eagle
Mocht je in Kuah zijn voor de nightmarket, rij dan even een blokje om richting de Langkawi Eagle. De adelaar staat symbool voor Langkawi en staat daarom prominent in de stad Kuah. Je vindt de Langkawi Eagle vlakbij de pier.
’s Avonds kleurt het immens grote beeld in prachtige kleuren. Toch even leuk om gezien te hebben.
Doen alsof je een rijke stinkerd bent…
Oké, de laatste Langkawi tips! En misschien wel de beste, al zeg ik het zelf… Een privé strand is alleen maar weggelegd voor de rijkelui. Welnee! Doet net alsof je ook zo’n rijke stinkerd bent en leg de beentjes languit op een van die heerlijke strandbedjes. Een oase van rust en ze komen je ook niet de hele tijd lastig vallen of je op de banaan wil… Gewoon doen!
En als ze vragen welke huisje je hebt? Kamer 4 doet het altijd goed!
Hoe kom je in Langkawi?
Langkawi is goed te bereiken. Vanuit Penang kun je eenvoudig de ferry pakken die je in een mum van tijd naar Langkawi brengt. Voor minder dan 15 euro heb je een ticket.
Je kunt ook eenvoudig het vliegtuig pakken naar Langkawi. Vanuit Kuala Lumpur vliegen er dagelijks meerdere vluchten. Het vliegveld ligt niet ver van het centrale gedeelte: Pantai Cenang.
En nu verder?
De meest voor de hand liggende optie om is om verder te reizen richting Thailand. En wel naar Koh Lipe. Daar heb je een immigratiekantoor waar je eenvoudig je visum voor Thailand kunt regelen. Vergeet echter niet dat Koh Lipe behoorlijk prijzig is. Een kamer met airco heb je zeker niet onder de 30 euro. Ondanks dat het er paradijselijk is, neemt het wel een hap uit je budget.
Ik koos er voor om eerst via Trang te reizen. Je pakt vanuit Langkawi eerst de boot naar Satun. Daar krijg je gratis 30 dagen je toegang tot Thailand. Vanuit daar pakte ik de local bus naar Trang. Een busrit van zo’n 3 uur. Deze bus rijdt uiteindelijk helemaal door naar Krabi. Het is vermoedelijk de goedkoopste manier om naar Thailand te komen.
1 comment
[…] Maleisië Reistips […]